dilluns, 24 de setembre del 2007

Els petits canvis són poderosos


Els petits canvis són poderosos. Aquesta frase ja la deia el mític Capità Enciam, interpretat pel director de la Pirena, Pep Parès, una frase que venia d’una altra: el que és petit és bonic (”Small is beautiful”) i poderós, feta popular gràcies a Shumacher (no és el corredor de cotxes de Formula 1!!) l’economista. Es pot argumentar que això és cert pels petits canvis en el comportament humà: si tots fem un petit canvi, la suma o producte serà un canvi molt més gran.

La pobresa repercuteix clarament sobre el medi ambient (i la riquesa també, eh!!!), però és que a més la pobresa fa malviure a les persones. Una petita i gran idea és la invenció del microcredits donats a persones (dones sobretot), que tenen un projecte. Petits microcredits donats per una banca ètica que no té cap mena d’interès a enriquir-se (sí fer negoci per viure) a costa d’explotar i lligar pel coll als seus clients, com fa la banca no ètica (la banca del món occidental). Els bancs no ètics volen el màxim benefici i els ètics el mínim benefici sense “extorsionar” als seus clients.


El premi Nobel de la pau de l’any 2006, Muhammad Yunus, compartit amb el Grameen Bank Project, banc que ell mateix fundà, defensa l’eliminació de la pobresa amb l’ajuda dels microcrèdits. De fet a Bangla Desh, a la India, als seus clients els hi va prou bé. A per cert, de gent pobre n’hi ha a tots els països del món, per això Yunus s’atreveix a dir davant dels seus crítics que de microcredits se’n poden donar arreu. Als països europeus, hi ha espai pels microcrèdits. Els crítics argumenten que els microcrèdits són massa petits per tenir repercussions o efectes en la economia. Primer, a qui han de fer efecte els microcrèdits no és a l’economia, han de fer efecte sobre la qualitat de vida de qui els demana, i segon, aquests crítics, no ha vist cap programa del Capità Enciam i per tant desconeixen la seva màxima: “ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS”. Màxima que és prou efectiva!